• Home
 • Yearly News Archive

Pelaksanaan kegiatan Multaqo Ulama Se Asia Tenggara

1 MEDAN, INDONESIA - 1 DISEMBER 2022 - Sahibus Samahah, Mufti Negeri Perak, Malaysia, Dato’ Haji Wan Zahidi Wan Teh telah diberi penghormatan untuk memberikan ucaptama pada majlis Multaqo Ulama Se - Asia Tenggara yang dianjurkan oleh Wilayah Al Jam’iyatul Washliyah Provinsi Sumatera Utara di Hotel Madani Medan.
1 2 3 3

Bahagian Pentadbiran, Jabatan Mufti Negeri Perak.

Program Simposium Pendidikan Islam: Tasawuf dan Tarekat

1 MANJUNG 29 NOVEMBER 2022 - Program Simposium Pendidikan Islam: Tasawuf dan Tarekat telah berlangsung di Dewan Khatulistiwa, UniKL MIMET, Lumut Perak, anjuran Jabatan Mufti Negeri Perak dengan kerjasama Jabatan Agama Islam Manjung, UniKL MIMET, Nahdhatul Ulama' Malaysia (NA'AM) dan Akademi Warisan Nusantara (AWAN). Program ini dimulakan dengan ucapan alu-aluan oleh Sohibus Samahah Dato' Haji Zamri bin Hashim, Timbalan Mufti Negeri Perak mewakili Sohibus Samahah Mufti Perak. Simposium ini juga telah disempurnakan perasmiannya oleh YDH Toh Seri Bijaya Lt. Kol (B) Dato' Shaharudin bin Haji Nazari, Orang Besar Jajahan Manjung.

Program simposium kali ini telah membincangkan tajuk-tajuk yang menarik dan menampilkan beberapa tokoh ilmuan hebat tanah air, antaranya:

 • Slot 1 - (Kepentingan Amalan Tarekat Sebagai Penyucian Hati): Prof. Madya Dr. Muhammad Khairi Mahyuddin,Pensyarah Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
 • Slot 2 - (Isu-Isu Tarekat) Dr. Muhammad Ayman Al-Akiti, Pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM)
 • Slot 3 - (Isu-Isu Kesufian) Ustaz Muhammad Iqbal bin Zain Al-Jauhari, Pembimbing Majlis Taalim Darul Mujtaba
 • Sesi Penggulungan - Tuan Guru Ahmad Ridouddin bin Abd Wahab. Rais Am Nahdhatul Ulama' Malaysia.
 • Alhamdulillah program yang telah mendapat perhatian pelbagai pihak ini juga turut disiarkan secara langsung di laman Facebook dan Youtube rasmi Jabatan Mufti Negeri Perak. Pihak penganjur mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat secara langsung dan tidak langsung. Besarlah harapan kami agar program seperti ini dapat diadakan lagi dan akan mendapat sambutan yang lebih hebat pada masa akan datang.

  1 2 3

  Bahagian Fatwa, Jabatan Mufti Negeri Perak.

  Peperiksaan Tauliah Mengajar (Agama Islam) Negeri Perak Tahun 2022

  1 IPOH 29 & 30 OKTOBER 2022 - Peperiksaan Tauliah Mengajar (Agama Islam) Negeri Perak Tahun 2022 telah berlangsung di Kompleks Islam Darul Ridzuan selama 2 hari pada Sabtu dan Ahad. Peperiksaan pada kali ini telah melibatkan seramai 103 orang calon guru tauliah dengan pantauan pengawas seramai 11 orang warga Jabatan Mufti Negeri Perak. Peperiksaan telah berjalan lancar.
  1 2 3

  Bahagian Fatwa, Jabatan Mufti Negeri Perak.

  Program Rukyah Hilal Rabi’ul Awwal 1444h / 2022m bersama komuniti

  1 SEGARI 27 SEPTEMBER 2022 - Program Rukyah Hilal Rabi’ul Awwal 1444h / 2022m bersama komuniti telah diadakan pada Selasa (27 September 2022 / 30 Safar 1444H) di Baitul Hilal, Pantai Pasir Panjang, Segari.Terima kasih kepada guru-guru dan para pelajar Maahad Tahfiz Al-Quran dan Akademik BAKIP (MATAQAB), Ipoh atas kerjasama dan kehadiran memeriahkan program ini.

  Peralatan yang digunakan untuk cerapan adalah seperti berikut:

 • Sharpstar 100 ED Telescope + Sony Alpha 7 iii
 • Leica Theodolite
 • Topcon Theodolite
 • Seramai 4 orang pegawai telah melakukan cerapan pada waktu seperti berikut:

 • Ijtimak : 5.54 pm (26.9.2022)
 • Umur Hilal: 38 jam 27 minit
 • Matahari terbenam : 7.11 pm
 • Bulan terbenam : 8.21 pm
 • Status Hilal: Telah mula kelihatan pada jam 8.03 malam.
 • 1 2 3

  Jabatan Mufti Negeri Perak.

  Program Lawatan Kerja Jabatan Mufti Negeri Perak ke Jabatan Mufti Kerajaan Negeri Sembilan

  1 NEGERI SEMBILAN, 2 SEPTEMBER 2022 - Program Lawatan Kerja Jabatan Mufti Negeri Perak ke Jabatan Mufti Kerajaan Negeri Sembilan bagi membincangkan Enakmen Tariqat & Pelaksanaannya oleh Ketua Bahagian Tariqat Tasauwuf, AL Fadhil Ustaz Syaiful Nizam Bin Mohd Jan.

  AL Fadhil Ustaz Syaiful Nizam menerangkan fungsi Bahagian Tariqat tasauwuf dalam menguruskan pendaftaran dan perakuan tariqat-tariqat di seluruh kawasan Negeri Sembilan. Bahagian Tariqat Tasauwuf JMKN NS juga menubuhkan anggota jilsah al turuq as sufiyyah yang terdiri daripada 5 orang pengkaji dan pengamal dalam membantu gerak kerja bahagian Tariqat & Tasauwuf JMKN NS. Perbincangan turut berkisar mengenai isu pemberhentian operasi beberapa tariqat yang menyeleweng daripada fahaman Islam sebenar mengikut garis panduan yang disediakan oleh pihak JMKN NS. Program berakhir pada jam 12:00 tengahari.

  1 2 3

  Sumber: Bahagian Fatwa, Jabatan Mufti Negeri Perak.

  Bengkel Pengurusan Kandungan Laman Web Bil 7/2022 - Jabatan Mufti Negeri Perak

  1 IPOH, 26 OGOS 2022 - Bengkel PIC Web ini telah berlangsung di bilik mesyuarat JMNPk pada jam 3:00 petang yang melibatkan semua PIC Web dan PIC Penerbitan daripada Bahagian Fatwa, Falak, Maktabah dan Pentadbiran.

  Bengkel ini diadakan pada hari Jumaat setiap bulan bagi membincangkan topik kandungan laman web yang perlu dikemaskini bagi mematuhi kriteria yang telah ditetapkan oleh pihak MAMPU dan PSUK. Bengkel ditangguhkan pada jam 4:40 petang.

  1 2 3

  Sumber: Bahagian Maktabah, Jabatan Mufti Negeri Perak.

  Majlis Bacaan Yasin Sempena Hari Kebangsaan Tahun 2022

  1 IPOH, 26 OGOS 2022 - Mufti Kerajaan Negeri Perak, SS Dato’ Hj Wan Zahidi bin Wan Teh telah hadir bersama kepimpinan Kerajaan Negeri Perak mengiringi DYAM Raja DiHilir Perak Darul Ridzuan dalam Majlis Bacaan Yasin Sempena Hari Kebangsaan Tahun 2022 yang telah berlangsung di Masjid Sultan Azlan Shah, Jalan Raja Musa Mahadi, Ipoh.

  Turut serta dari kalangan tenaga kerja Jabatan Mufti Negeri Perak di dalam majlis ini adalah SS Timbalan Mufti Negeri Perak bersama beberapa orang pegawai. Moga majlis ini membawa keberkatan dan rahmat khususnya untuk Negeri Perak dan seluruh Malaysia amnya.

  1 2

  Sumber: Bahagian Maktabah, Jabatan Mufti Negeri Perak.

  Seminar Penggunaan TikTok Jabatan Mufti Negeri Perak

  1 IPOH, 18 dan 19 Ogos 2022 - Seminar penggunaan TikTok telah diadakan selama 2 hari bertempat di Ballroom Tingkat 1, Hotel Casuarina @ Meru. Seminar ini merupakan sesi pembelajaran kepada pegawai-pegawai dan kakitangan jabatan ini dalam penyediaan bahan-bahan ilmiah yang berkualiti melalui aplikasi TikTok.

  Penceramah jemputan merupakan TikTokers terkenal di Malaysia iaitu Encik Azrul Affandi Sobry atau lebih dikenali dengan nama PenceritaTV. Beliau telah memberikan pendapat dan panduan bagaimana jabatan ini dapat menyediakan content element yang bermutu kepada pengguna-pengguna media sosial di TikTok. Ini merupakan platform baru bagi jabatan ini selain menggunapakai platform Facebook dan Instagram dalam menyebarkan ilmiah kepada pengguna-pengguna media sosial umumnya.

  Semoga pendekatan baru ini dapat dimanfaatkan sepenuhnya oleh masyarakat.

  1 2 3

  Sumber: Bahagian Maktabah, Jabatan Mufti Negeri Perak.

  Bengkel Pelaksanaan “Job Description”

  1 IPOH - Jabatan Mufti Negeri Perak telah menganjurkan Bengkel Pelaksanaan “Job Description” Di Dalam Sistem HRMIS dimana bengkel yang dikoordinasikan oleh Bahagian Pentadbiran Dan Kewangan ini telah diadakan di Bilik Latihan Komputer, Hub Inovasi & Multimedia, Digital Perak Corporation Holdings pada 30 Mac 2022. Ianya dikhaskan kepada semua pegawai dan anggota Jabatan Mufti Perak yang dipertanggungjawabkan untuk mengimput data ke dalam modul yang berkaitan di dalam sistem HRMIS. 2 orang penceramah jemputan dari Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak telah mengendalikan bengkel pada kali ini.

  Objektif bengkel ini adalah bagi memantapkan peratusan input data dari semua pegawai dan anggota Jabatan Mufti Negeri Perak disamping mengenal pasti permasalahan dan cabaran dalam penggunaan sistem HRMIS yang sedia ada dari segi aspek modul, aplikasi, teknikal dan capaian.

  Seramai 23 peserta terdiri daripada pegawai dan anggota dari jabatan ini telah mengikuti dan berjaya menamatkan bengkel pada kali ini dengan jayanya. Bengkel berakhir dengan sesi soal jawab di antara penceramah HRMIS dan peserta bengkel di dalam menyelesaikan segala kemusykilan berkaitan sistem HRMIS.

  1 2

  Sumber: Bahagian Pentadbiran, Jabatan Mufti Negeri Perak.

  Lawatan kerja Jabatan Mufti Negeri Perak ke IPSI, Pulau Pinang

  1 PULAU PINANG, 16 MAC 2022 – Jabatan Mufti Negeri Perak telah mengadakan lawatan kerja ke Islamic Propagation Society International (IPSI) Pulau Pinang pada 16 Mac 2022. Rombongan ini seramai 17 orang ini telah diketuai oleh Timbalan Mufti Perak, Dato’ Haji Zamri bin Hashim. Tujuan lawatan kerja ini diadakan adalah untuk mendapat pendedahan berkaitan proses perlaksanaan Istitabah dan pemelukan Islam disamping mempelajari pengalaman dan inspirasi dalam pengurusan kerja-kerja dakwah kepada pelancong-pelancong bukan Islam.

  Rombongan diberi taklimat mengenai sejarah, aktiviti dan kejayaan IPSI yang telah beroperasi sejak 1995 oleh Dato’ Haji Kamarudin Abdullah yang merupakan Pengasas dan Presiden IPSI. Di samping itu, rombongan turut dibawa melawat premis IPSI yang terdiri daripada 4 tingkat mempunyai mini perpustakaan, kedai buku, auditorium, pejabat, kelas, bilik kaunseling, taman dan surau.

  Dato Haji Kamarudin Abdullah menegaskan "Antara rahsia kejayaan IPSI ialah kami menekankan aspek istiqamah dalam gerak kerja dan menjaga kualiti kerja dengan slogan 'Jannah Class' di samping keberkatan sumbangan infaq masyarakat Islam yang ikhlas daripada pelbagai peringkat memberi kekuatan kepada kami untuk tidak berputus asa dalam kerja-kerja dakwah kepada non-Muslim. Ini adalah amanah yang besar kepada kami." Rombongan mengakhiri lawatan dengan sesi makan tengah hari serta fotografi bersama Dato’ Haji Kamarudin dan seterusnya bertolak ke balik ke Ipoh pada jam 2.00 petang.

  1 2 3

  Sumber: Bahagian Pentadbiran, Jabatan Mufti Negeri Perak.