1) Adakah pengedaran CD Akidah Benteng Kehidupan dan CD Selamatkah Zuriat Kita”? serta CD Masyarakat Islam Murtad dibolehkan kepada umum?

Pengedarannya dibolehkan kerana tidak terdapat apa-apa yang meragukan.

2) Apakah hukum menghormati Jalur Gemilang dan berdiri ketika menyanyikan Lagu Kebangsaan dan hukum menghormati Tugu Negara?

1) Harus dengan syarat tidak berlebihan (ghuluw)dalam menghormatinya.

2) Haram kerana terdapat unsur-unsur keberhalaan.

3) Adakah buku ‘Pasport Kenabian’ boleh digunakan dan diedarkan kepada orang ramai?

Penggunaan konsep berupa pasport dan penggunaan nama ‘Pasport Kenabian’ pada tajuk buku adalah tidak sesuai untuk edaran orang ramai. Ianya hendaklah ditukar kerana boleh mengelirukan orang ramai. Sumber rujukan juga perlu disertakan diakahir buku tersebut.

4) Apakah dibolehkan meletak puisi memuji seorang yang telah mati di dalam kitab Yasin-Tahlil yang dihadiahkan oleh keluarga si mati?

Perbuatan memuatkan puisi memuji si mati di dalam naskhah hadiah Yasin-Tahlil tidaklah dilarang oleh syarak dengan syarat pujian itu tidak melampaui batasan yang dibenarkan oleh Islam.

5) Apakah hukum melibatkan diri dalam ilmu sihir dan mengupah orang untuk menyantau orang lain?

Mengamalkan ilmu sihir bagi seorang Islam adalah haram kerana pelakunya menjadi musyrik kepada Allah SWT. Ini berdasarkan hadith Rasulullah SAW:

“ من نفث في عقدة، فقد سحر، ومن سحر، فقد أشرك”

(Sesiapa yang menghembus dalam suatu simpulan, makadia telah membuat sihir. Dan sesiapa yang membuat sihir, maka dia telah syirik (kepada Allah)

6) Bagaimanakah dengan status amalan tarikat Naqsbandiah Alliyah Haqqani?

Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak belum mengeluarkan apa-apa keputusan, fatwa atau warta berkaitan Tariqat ini.

7) Apakah hukum menghormati Jalur Gemilang dan berdiri ketika menyanyikan Lagu Kebangsaan?

Harus dengan syarat tidak berlebihan (ghuluw) dalam menghormatinya. Justeru, perbuatan tersebut merupakan tanda seseorang itu cinta akan tanah airnya dan ia merupakan adat kebiasaan bagi mana-mana rakyat ketika dalam situasi berkenaan. Perlu juga diingatkan bahawa cinta akan negara juga merupakan antara perkara yang dituntut oleh Syarak. Sebuah hadis telah menceritakan mengenai kecintaan Baginda Rasulullah SAW terhadap negerinya, Madinah: كَانَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم إِذَا قَدِمَ مِنْ سَفَرٍ فَأَبْصَرَ دَرَجَاتِ الْمَدِيْنَةِ أَوْضَعَ نَاقَتَهُ، وَإِنْ كَانَتْ دَابَّةً حَرَّكَهَا. Maksudnya: “Adalah Rasulullah SAW jika pulang dari musafir maka Baginda melihat dataran tinggi kota Madinah lalu Baginda mempercepatkan untanya walaupun ketika menunggang haiwan yang lain.” (Riwayat Bukhari) Imam Ibnu Hajar al-‘Asqalani telah memberi komentar mengenai hadis ini dalam kitabnya berjudul Fathul Bari dalam juzuk ketiga, bahwasanya ia menunjukkan kelebihan kota Madinah. Maka itu, cinta akan tanah air merupakan perkara yang disyariatkan dalam Islam. Adapun penghormatan yang berlebihan lagi ditegah ialah apabila melibatkan perkara ibadat seperti menghormati patung-patung berhala dengan mengagungkannya sepertimana yang dilakukan oleh orang-orang Kafir. Mereka beriktikad bahawa ia adalah Tuhan serta boleh memberi manfaat atau mudarat selain dari Allah SWT. Nauzubillah min zalik, perkara ini merupakan sebesar-besar syirik kepada Allah. Walau bagaimanapun, penghormatan yang tidak melibatkan unsur-unsur akidah mahupun ibadat adalah diharuskan.

8) Apakah hukum menghormati Tugu Negara?

Haram kerana terdapat unsur-unsur keberhalaan begitu juga meletakkan kalungan bunga di tugu berkenaan. Semua ini boleh membawa kepada syirik.

9) Apakah yang dimaksudkan dengan murtad?

Murtad dalam bahasa Arab ialah beralih daripada sesuatu kepada sesuatu yang lain. Manakala berdasarkan Undang-undang Islam, murtad bermaksud beralih daripada memeluk Islam kepada memeluk agama lain atau anutan lain. Murtad boleh berlaku di sebabkan: i) Menolak hukum yang telah disepakati dan pasti diketahui umum. Contohnya menolak kewajipan zakat, puasa haji, menolak pengharaman arak atau riba. ii) Melakukan perbuatan yang hanya dilakukan oleh orang kafir dan bercanggah dengan agama Islam. Contohnya seperti menyembah berhala dan mencampakkan al-Quran ke tempat najis. iii) Mengucapkan sesuatu yang bercanggah dengan pegangan Islam, sama ada yang diucapkan itu lahir daripada keyakinannya atau keengganannya atau untuk mempersenda. Misalnya mengutuk Allah dan Rasulnya atau berkata “Islam tidak sesuai dengan kemodenan”, mewajibkan wanita berhijab adalah “kolot” dan sebagainya.

10) Hukum berkata “Duli Yang Maha Mulia Sultan” di sisi Aqidah?

Harus hukumnya selama mana ia tidak menyamakan darjat kedudukan sultan dengan kebesaran Allah SWT dan ia telah menjadi kebiasaan (uruf) masarakat setempat. Merujuk Kamus Dewan, perkataan duli itu adalah berasal dari sastera lama yang bererti abu, debu (yang melekat di kaki). Yang Maha Mulia pula merujuk sifat Allah SWT iaitu (الْعَظِيْمُ).

Cetak

FaLang translation system by Faboba