1 GOPENG, 31 Oktober - Kursus luar pertama anjuran Bahagian Pentadbiran Dan Kewangan, Jabatan Mufti Negeri Perak setelah kerajaan membenarkan penganjuran kursus, seminar, bengkel berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) berlangsung pada 31 Oktober 2020 hingga 01 November 2020 yang lalu bertempat di Natasya Riverside Resort, Gopeng.

Seramai 27 orang peserta yang terdiri daripada anggota kakitangandari Jabatan Mufti Negeri Perak telah mengikuti kursus selama dua hari ini. Kursus tersebut telah dikendalikan oleh2 orang konsultan , Encik Abdul Razak bin Osman dan Puan Haryanni binti Harun dari Aro Consulting yang berpengalaman mengendalikan kursus-kursus motivasi selama lebih kurang 15 tahun.

Selama dua hari mengikuti kursus tersebut para peserta telah didedahkan dengan perkara-perkara berikut:

 • 1) Mengenalpasti dan memisahkan blok-blok minda yang merintangi pembangunan kemanusiaan.
 • 2) Memahami diri, kerja dan insan di sekeliling untuk membangkitkan suasana kerja yang harmoni.
 • 3) Mengenalpasti lunas-lunas diri.
 • 4) Menjalinkan hubungan harmoni antara cita-cita dan organisasi.
 • 5) Menjadikan pekerja yang berdedikasi, bermotivasi dan sentiasa menginsafi bahawa kerja bukanlah semata-mata untuk gaji.
 • 6) Membentuk pemikiran positif, berprinsip dan berilmiah.
 • 7) Memahami pentingnya kerjasama kumpulan terhadap peningkatan produktiviti dan mutu kerja.
 • Dalam melaksanakan kursus era PKPP ini, pihak jabatan telah mematuhi sepenuhnya Standard Operating Procedure (SOP) yang telah ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) berkaitan penjarakan sosial, penyediaan makanan dan sebagainya. Rata-rata para peserta gembira dengan langkah-langkah yang diambil oleh jabatan dalam menjamin keselamatan mereka yang mengikuti kursus pertama tersebut. Pengarah Program, Dato’ Haji Zamri bin Hashim memberitahu dalam penganjuran program-program latihan semasa PKPP berkuatkuasa, pihak jabatan akan memberi keutamaan kepada keselesaan dan keselamatan para peserta. “Justeru, apa juga langkah yang dicadangkan oleh MKN akan kami patuhi sepenuhnya,” ujarnya. Beliau berharap kursus-kursus lain yang dianjurkan oleh JMNPk selepas ini akan mendapat sambutan yang baik dalam kalangan anggota kakitangan jabatan ini sendiri.

  2 1 1
  2 1 1

  Sumber: Bahagian Pentadbiran, Jabatan Mufti Negeri Perak.

  Print Email