1 IPOH, 30 November - Sistem Maktabah Digital Jabatan Mufti Negeri Perak bakal menjadi sumber rujukan ilmiah yang boleh dicapai secara maya. Sistem yang berteraskan pengumpulan bahan bacaan dan terbitan ilmiah jabatan ini pada peringkat awalnya akan menjadi platform utama kepada kakitangan jabatan menggunakan sepenuhnya teknologi terkini bagi mendapatkan bahan bacaan dan rujukan. Pembangunan sistem ini selaras dengan saranan kerajaan dalam kemajuan era digital dan teknologi masa kini.
Sehubungan itu, Bahagian Maktabah jabatan ini telah mengadakan sesi bengkel latihan penggunaan Sistem Maktabah Digital kepada semua kakitangan jabatan. Bermula dengan sesi latihan kepada para pentadbir sistem, ketua-ketua bahagian dan kepada semua kakitangan yang akan menjadi pengguna kepada sistem ini. Sesi latihan yang bermula seawal jam 8 pagi telah berlangsung di bilik mesyuarat jabatan ini dengan pengkelasan kepada 4 sesi iaitu, pentadbir, ketua bahagian dan 2 sesi untuk pengguna.

Pengendali bagi semua sesi latihan ini adalah Encik Asyraf Azhar dari Syarikat Pasca Jaya Sdn. Bhd. dan telah selesai dengan jayanya kira-kira pada jam 4 petang.

1 3 4

Sumber: Bahagian Maktabah, Jabatan Mufti Negeri Perak.

Print Email