1 IPOH, 5 APRIL : Satu Bengkel Arah Kiblat telah dianjurkan oleh Bahagian Falak Jabatan Mufti Negeri Perak bersama Jabatan Ukur dan Pemetaan Negeri Perak . Kursus yang berlangsung selama setengah hari itu melibatkan seramai 50 orang peserta yang terdiri daripada para juru ukur dari Jabatan Ukur dan Pemetaan Negeri Perak juga sebahagiannya terdiri dari ahli Persatuan Peminat Ilmu Falak Islam Perak (PPIFIP) . Kursus tersebut telah dirasmikan oleh Yang Berbahagia S.S. Dato Hj.Zamri bin Hashim, Timbalan Mufti Negeri Perak.
Pada jam 9.00 pagi bagi sesi yang pertama bertajuk Isu-Isu Fiqh dalam Penentuan Arah Kiblat telah disampaikan oleh S.F. Ustaz Mohamad Faizal bin Jani Pegawai Falak di Jabatan Mufti Negeri Perak yang telah mengupas secara ringkas berkaitan arah kiblat dalam perspektif Islam dan ilmu Falak yakni dari sudut kewajiban seseorang muslim itu menghadap kiblat dalam melakukan ibadah solat, penyembelihan dan juga ketika hendak mengebumikan jenazah di tanah perkuburan. Dan pada pukul 11.00 pagi pula bermula sesi yang kedua bertajuk Prosedur Penentuan dan Pengesahan Arah Kiblat yang telah dilaksanakan oleh Bahagian Falak Jabatan Mufti Negeri Perak. Pada kali ini S.F. Ustaz Mohamad Faizal memberi penerangan kepada para peserta berkaitan prosedur permohonan arah kiblat sehinggalah selesai iaitu sehingga sijil dikeluarkan. Antara prosedur-prosedur permohonan tersebut ialah mendapatkan sokongan dari Pegawai Tadbir Daerah, surat kebenaran membina dan meroboh dari pihak Jabatan Agama Islam Perak dan pelan tapak sekiranya ada. Sesi yang kedua ini berakhir pada pukul 12.30 tengahari setelah selesai sesi soal peserta dan Ustaz Faizal bin Jani.

Majlis berakhir pada jam 12.30 tengahari dan para peserta bersurai setelah menjamu selera yang telah disediakan oleh pihak urusetia. Ucapan jutaan terima kasih diucapkan kepada semua pihak yang telah terlibat dalam Bengkel yang telah diadakan di Masjid Sultan Azlan Shah Jalan Diary, Ipoh.

1 3 4

Sumber: Bahagian Falak, Jabatan Mufti Negeri Perak.

Cetak Emel