pemukiman IPOH, 8 FEBRUARI 2017 – Muzakarah Sultan Nazrin Muizzuddin Shah tahun ini telah berakhir dengan jayanya semalam. Muzakarah kali ini yang bertemakan; ‘Mengakar Kuat Umat Melayu, Menjulang Tinggi Islam’ telah berlangsung dari 5 - 7 Februari. DYMM Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan Sultan Nazrin Muizzuddin Shah telah berkenan merasmikan muzakarah tersebut di Majlis Perasmian pada hari Isnin, 6 Februari 2017.

Muzakarah yang diadakan di Amanjaya Convention Centre, Casuarina@Meru, Bandar Meru Raya ini telah disertai oleh kira-kira 250 orang peserta dari pelbagai latar belakang kerjaya dan dari seluruh negara. Ia bermula pada malam Ahad dengan sesi pembentangan kertas kerja Pra Muzakarah yang disampaikan oleh Y.Bhg. Prof. Madya Dr. Shamrahayu Binti Ab. Aziz, Felo Utama Pusat Kajian Syariah, Undang-undang dan Politik, Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM).

Majlis Perasmian Muzakarah Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berlangsung pada hari kedua, dihadiri oleh kira-kira 1000 orang. Turut hadir DYTM Raja Muda Perak dan isteri, DYAM Raja DiHilir Perak dan isteri, YAB Menteri Besar Perak dan isteri, serta barisan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Perak. Majlis diserikan dengan bacaan ayat-ayat suci Al-Quran oleh AF ustaz Radzi Kamarul Hailan, diikuti dengan ucapan aluan SS Mufti Negeri Perak, Tan Sri Dato’ Seri Dr. Haji Harussani Bin Haji Zakaria, dan titah perasmian oleh DYMM Paduka Seri Sultan Perak. Selesai titah perasmian, majlis bersambung dengan pembentangan kertas kerja utama oleh Y.Bhg. Prof. Ulung Datuk Dr. Shamsul Amri Bin Baharuddin dari Institut Kajian Etnik, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Tajuk kertas kerja beliau ialah Adat, Adab dan Agama: Arus Perubahan Masyarakat Melayu.

Antara pembentang-pembentang kertas kerja sepanjang muzakarah ialah Y.Bhg. Prof. Datin Paduka Datuk Dr. Ramlah Binti Adam dari Universiti Malaysia Perlis (UMP), Y.Bhg. Dato’ Wan Mohamad Bin Dato’ Sheikh Abdul Aziz, Mantan Ketua Pengarah JAKIM, Y.Bhg. Dato’ Dr. A. Aziz Bin Deraman, Presiden Pertubuhan Peradaban Melayu Malaysia Kelantan, dan Y.Bhg. Prof. Dato’ Dr. Mohd Yusof Bin Othman dari UKM.

Pada hari ketiga diadakan bengkel muzakarah bagi membincangkan resolusi muzakarah. Bengkel dijalankan oleh Jawatankuasa Resolusi dari Universiti Sultan Azlan Shah (USAS) yang diketuai oleh Dr. Mohd. Fuad Bin Mokhtar. Beliau juga telah membentangkan resolusi muzakarah di Majlis penutup muzakarah yang dirasmikan oleh YAB Dato’ Seri Diraja Dr. Zambry Bin Abd. Kadir, Menteri Besar Perak Darul Ridzuan.

muzakarah DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan mencemar duli merasmikan Muzakarah.  
muzakarah Para peserta memberi tumpuan semasa pembentangan kertas kerja muzakarah.
muzakarah YAB Dato’ Seri Diraja Dr. Zambry Bin Abd. Kadir memberi ucapan semasa majlis penutup muzakarah.

Sumber: Unit Pusat Sumber, Bahagian Maktabah JMNPK

Cetak Emel