mpk SUNGAI PETANI, 24 APRIL 2017 – Bahagian Pentadbiran dan Kewangan Jabatan Mufti Negeri Perak dengan kerjasama Institut Tadbiran Awam Negara Kampus Wilayah Utara (INTURA) telah mengadakan Kursus Manual Prosedur Kerja (MPK) dan Fail Meja. Kursus ini diadakan di Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) Sungai Petani selama tiga hari dan berakhir semalam. Semua pegawai dan kakitangan Jabatan Mufti Negeri Perak terlibat sebagai peserta kursus ini.

Kursus ini bertujuan membuat pengemaskinian dan penambahbaikan kepada MPK jabatan serta fail meja semua pegawai dan kakitangan jabatan. Ia bagi memastikan penambahbaikan kualiti kecekapan dan keberkesanan fungsi serta tugas jabatan kepada pelanggan. Fasilitator yang bertanggungjawab mengendalikan kursus ini ialah En. Sahrul Nizam Bin Jaafar, Penolong Perunding Latihan, Unit Penyampaian Perkhidmatan, INTURA.

Sepanjang kursus ini beliau telah membentangkan tajuk kandungan penyediaan, dokumentasi, kaedah penyediaan, serta auditan MPK dan fail meja. Matlamat kursus ini tercapai dengan bertambahnya fungsi atau senarai tugas jabatan dalam MPK. Fail meja semua pegawai dan kakitangan kini dapat dikemaskini berdasarkan MPK jabatan yang terkini. Kursus ini berakhir dengan jayanya dan diharapkan dapat memberi motivasi dan semangat kepada semua pegawai dan kakitangan untuk terus memberi perkhidmatan yang cemerlang.

mpk mpk

Sumber: Unit Pusat Sumber, Bahagian Maktabah JMNPK

Cetak Emel