fateh ULU KINTA,19 April 2019 – Kursus Penerapan Modul Tarbiah Kepemimpinan Al-Fatih Peringkat Negeri Perak anjuran Jabatan Mufti Negeri Perak telah diadakan dengan jayanya. Ia telah diadakan di Institut Latihan Kementerian Kesihatan Malaysia Sultan Azlan Shah (ILKKM SAS), Tanjung Rambutan selama 3 hari dan berakhir semalam. Program berlangsung bermula 16 April sehingga 18 April 2019.

Objektif kursus ini ialah memberi penerapan modul kepimpinan yang telah dirangka kepada pemimpin-pemimpin untuk diaplikasikan di sekolah masing-masing. Ia juga bertujuan mempertingkatkan kemahiran, kebijaksanaan, kepemimpinan dan karismatik diri bagi merealisasikan keunggulan kepimpinan di masa hadapan.

Seramai 84 orang peserta telah hadir menyertai kursus ini. Mereka terdiri daripada pelajar-pelajar dari peserta al-fatih Siri 1. Para peserta telah didedahkan dengan pelbagai aktiviti seperti solat berjemaah, ice-breaking, latihan dalam kumpulan (LDK), sukan memanah, serta mendengar kuliah dan ceramah oleh pakar-pakar jemputan.

Antara penceramah yang dijemput untuk kursus ini ialah Tuan Haji Ahmad Azam Bin Abdul Rahman dari Union of NGOs Of The Islamic World Gombak, Saudara Jufitri Joha - Presiden Majlis Belia Malaysia dan Ustaz Ashraf Bin Ismail, JAIPk.

Diharapkan agar program ini dapat memberi kesan positif dan impak yang besar kepada para peserta seterusnya mereka dapat mengaplikasikan nilai-nilai kepemimpinan Islam di negara ini.

Sumber: Bahagian Maktabah, Jabatan Mufti Negeri Perak.

Cetak Emel