• Utama
  • Arkib Berita Tahunan
tb TASIK BANDING, 7-8 September 2019 - Program Latihan Team Building berlangsung selama dua hari pada 7-8 September 2019 dengan jayanya. Program ini merupakan program tahunan dan buat pertama kali di Jabatan Mufti Negeri Perak bertujuan mengeratkan silaturrahim antara kakitangan dan pegawai jabatan. Ia diadakan di Royal Belum, Tasik Banding.

Program ini dikendalikan oleh dua orang fasilitator dari Aro Communications iaitu Puan Haryanni binti Harun dan Abdul Razak bin Osman. Program bermula dengan bacaan doa pada pukul 12.30 tengahari oleh Ustaz Ahmad Khairul Nizam bin Ahmad Tarmizdi. Ia diikuti dengan ucapan aluan dari SS Tuan Haji Zamri bin Hashim, Timbalan Mufti Negeri Perak dan sesi pengenalan dengan fasilitator sebelum program diteruskan dengan jamuan makan tengahri. Program diteruskan lagi dengan aktiviti berkumpulan yang diaturkan oleh fasilitator tersebut. Selepas solat Asar, aktiviti diteruskan dengan lawatan ke Kampung Orang Asli pada jam 5.00 petang. Kira-kira 25 orang pegawai dan kakitangan menaiki bot yang disediakan untuk ke Kampung Orang Asli yang mengambil masa dalam 20minit dari Rumah Bot. Ini memberi peluang kepada kakitangan jabatan untuk mengenali cara kehidupan orang asli di sekitar tasik tersebut. Pada sebelah malam, diadakan solat jemaah Maghrib dan Kuliah Maghrib oleh SS Tuan Haji Zamri bin Hashim.

Pada keesokan hari, solat subuh berjemaah dan diikuti kuliah subuh oleh Ustaz Norhafizi b. Ahmad Rais, Penolong Pegawai Fatwa Jabatan Mufti Negeri Perak. Selepas itu, diteruskan dengan aktiviti berkumpulan di atas Rumah Bot sambil menuju ke kawasan untuk Jungle Tracking. Pada pukul 10.30, tiba di Taman Negeri Royal Belum untuk Jungle Tracking. Aktiviti tersebut mengambil masa kira-kira 30 minit untuk sampai ke destinasi yang dituju. Kakitangan dan pegawai bersantai di tepi sungai sebelum bergerak balik ke Rumah Bot. Ini memberi peluang untuk menikmati kehijauan Royal Belum yang indah. Pada pukul 3.00 petang, aktiviti penutup diadakan di atas Rumah Bot sambil bergerak balik ke jeti bertolak balik ke Ipoh.

1 2 3

Sumber: Bahagian Pentadbiran, Jabatan Mufti Negeri Perak.

Cetak Emel