• Utama
  • Arkib Berita Tahunan
gerhana

IPOH, 9 MAC 2016 – Program Jom Teropong Gerhana Matahari Separa bertempat di Masjid Saidina Abu Bakar, Briged Utara, Pasukan Gerakan Am, Ulu Kinta hari ini dilihat berjaya mencapai sasaran untuk menanam rasa minat orang ramai kepada ilmu falak dan sikap cakna mereka kepada fenomena alam.

Program Bahagian Falak ini adalah program kerjasama antara Jabatan Mufti Negeri Perak dan Jawatankuasa Masjid Saidina Abu Bakar, Briged Utara, Pasukan Gerakan Am, Ulu Kinta. Ia bermula dengan Solat Sunat Gerhana Matahari diikuti dengan khutbah gerhana oleh imam Masjid Saidina Abu Bakar, seterusnya taklimat dan cerapan gerhana matahari.
Kira-kira 200 orang yang terdiri dari ahli Kem Pasukan Gerakan Am, pelajar sekolah, dan orang awam telah hadir bagi menyaksikan fenomena gerhana matahari separa yang jarang berlaku ini. Orang ramai menyaksikan fenomena ini dengan peralatan-peralatan yang telah disediakan oleh Bahagian Falak, Jabatan Mufti Negeri Perak.

Menurut Ketua Bahagian Maktabah, AF ustaz Mohamad Khairul Anuar Bin Mat Isa; ‘program berjaya dilaksanakan dengan baik dengan sambutan menggalakkan oleh masyarakat setempat. Mudahan-mudahan program ini menjadi keinsafan kepada semua umat Islam tentang ciptaan Allah yang Maha Kuasa ini.’
Program berakhir setelah tamat gerhana sekitar jam 10.00 pagi dan diikuti dengan jamuan ringan buat para tetamu dan urusetia.

Antara alat yang digunakan bagi membantu orang ramai menyaksikan fenomena gerhana matahari separa.
Telur dikatakan mudah didirikan akibat tarikan graviti yang lebih kuat ketika gerhana berlaku.
Para urusetia bergambar santai setelah selesai program.
Sumber: Unit Pusat Sumber, Bahagian Maktabah JMNPK.

Cetak Emel