• Utama
  • Arkib Berita Tahunan

timbalan

Sebagai sebuah jabatan yang diamanahkan untuk memberi nasihat dan panduan kepada kerajaan dan masyarakat, maka satu panduan dan nasihat diperlukan oleh salah sebuah kerajaan tempatan di negeri Perak dan tiada berkaitan dengan negeri lain telah diajukan kepada jabatan mufti perak untuk membina sebuah replika binatang di sebuah penempatan baru di tempat berkenaan.

 

Oleh kerana ia masih dalam cadangan maka saya menasihatkan agar tidak membina replika haiwan berkenaan secara sempurna berdasarkan hadith hadith sahih yang berkaitan kerana patung yang dibenarkan dalam Islam adalah untuk permainan kanak - kanak ataupun untuk tujuan pendidikan . Kalau pun cadangan itu mahu diteruskan maka hendaklah dibina tidak dengan sifatnya yang sempurna.

Isu nya adalah isu setempat di Perak dan tiada pun berkaitan dengan replika helang di Langkawi mahupun tugu negara tetapi isu ini telah digunakan oleh media - media yang terkenal dengan sikap prejudis kepada Islam dan agensinya telah memutarbelitkan dan mengalihkan dari isu sebenar . Tiada isu pun untuk merobohkan monumen berkenaan kerana ia di bawah kuasa pihak berkuasa negeri masing - masing.

Bagi pandangan saya jika monumen sedia ada tidak mahu dirobohkan masih menjadi kewajipan pihak berkuasa untuk memastikan bahawa perbuatan - perbuatan yang membawa kepada syirik tidak berlaku dan tidak lagi membina replika - replika binatang hidup yang sempurna . Bersesuaian dengan kehendak nas -nas yang ada , juga saranan qaedah sad az zar'iah dan kalaupun ada perbincangan ulama mengenai nya , maka keluar dari khilaf adalah lebih utama iaitu tidak lagi membina replika mahupun bangunan berhala di dalam sebuah negara yang meletakkan Islam sebagai agama negara.

Hj Zamri Hashim
Timbalan Mufti Negeri Perak

Sumber: Unit Pusat Sumber, Bahagian Maktabah, Jabatan Mufti Negeri Perak.

Cetak Emel