Pada 7 hingga 8 Julai 2015 yang lalu (bersamaan malam 21 Ramadan 1436), Jabatan Mufti Negeri Perak dengan kerjasama Jawatankuasa Masjid An-Nur, Batu 8 telah mengadakan satu program kerohanian yang dinamakan “Jom Beriktikaf”. Program ini diadakan di Masjid An-Nur, Batu 8, Ulu Kinta. Ia bertujuan untuk menggalakkan masyarakat untuk memenuhi malam Ramadan dengan ibadah-ibadah serta untuk penyampaian maklumat secara langsung dengan bimbingan pegawai jabatan ini.
Program ini bermula dengan tazkirah pada jam 7.00 malam yang disampaikan oleh A.F. Ustaz Kamaruddin Bin Adam, Pegawai Fatwa, diikuti dengan tahlil dan iftar jama’ie. Program diteruskan dengan solat fardhu Maghrib berjemaah, solat fardhu Isyak dan solat sunat Tarawikh yang diimamkan oleh Ustaz Zamri Bin Hashim, Timbalan Mufti. Selesai solat sunat Tarawikh, pengisian program diteruskan dengan tazkirah oleh Ustaz Zamri serta diakhiri dengan sesi Tadarus al-Quran.

Program disambung semula dengan aktiviti qiamullail yang bermula dengan solat sunat tahajud, solat sunat tasbih dan zikir munajat yang dipimpin oleh beberapa pegawai dari jabatan ini. Program berakhir selepas solat Subuh berjemaah. Semoga segala usaha ‘amar makruf dan amal ibadah kita mendapat keredhaan Allah S.W.T..
Antara pegawai dari Jabatan Mufti Negeri Perak yang hadir ialah:

1)      S.S. Ustaz Zamri bin Hashim
2)      A.F. Ustaz Kamaruddin bin Adam
3)      A.F. Ustaz Mohammad Khairul Anuar bin Mat Isa
4)      A.F. Ustaz Ahmad Khairul Nizam bin Ahmad Tarmizdi
5)      Ustaz Mohd. Hafiz bin Baharom
6)      Ustaz Mohamad Amri Alhusni bin Mohamad Dasuki
7)      Ustaz Azizi bin Ismail

Sumber: Unit Pusat Sumber, Jabatan Mufti Negeri Perak.

Cetak Emel