Khamis 16 Julai 2015 (bersamaan 29 Ramadan), Jabatan Mufti Negeri Perak telah mengadakan satu program iaitu “Program Rukyah Hilal Syawal 1436H, bertempat di Baitul Hilal, Pantai Pasir Panjang, Segari. Ia bertujuan untuk menentukan tarikh Hari Raya Idulfitri dengan menentukan kenampakan hilal (anak bulan) Syawal, selain untuk memberi pendedahan kepada orang ramai tentang kaedah rukyah hilal khususnya, dan ilmu falak amnya.Khamis 16 Julai 2015 (bersamaan 29 Ramadan), Jabatan Mufti Negeri Perak telah mengadakan satu program iaitu “Program Rukyah Hilal Syawal 1436H, bertempat di Baitul Hilal, Pantai Pasir Panjang, Segari. Ia bertujuan untuk menentukan tarikh Hari Raya Idulfitri dengan menentukan kenampakan hilal (anak bulan) Syawal, selain untuk memberi pendedahan kepada orang ramai tentang kaedah rukyah hilal khususnya, dan ilmu falak amnya.

Antara tetamu kehormat yang hadir ialah YB. Dato’ Drs. Mohd. Nizar bin Zakaria, Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan Islam, Pembangunan Sahsiah, Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Hj. Mohd Yusop bin Hj. Husin, Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk), Tn. Hj Harith Fadzilah bin Abdul Halim, Timbalan Pengarah JAIPk, serta Orang-orang Besar Jajahan. Program ini turut dihadiri oleh kira-kira dua ratus orang awam.

Program ini bermula dengan sesi pertama iaitu majlis perasmian, yang dipengerusikan oleh ustaz Mohamad Amri Alhusni bin Mohamad Dasuki. Majlis ini bermula dengan taklimat rukyah hilal Syawal 1436H yang disampaikan oleh ustaz Nor Izwan bin Hamdan, Pegawai Falak Jabatan Mufti Negeri Perak, diikuti dengan bacaan tahlil yang dipimpin oleh S.F. Ustaz Hj. Zamri bin Hashim, Timbalan Mufti Negeri Perak.

Seterusnya sesi kedua bermula iaitu upacara rukyah atau melihat hilal di persisiran pantai. Rukyah dilakukan oleh YBhg Tan Sri Dato’ Seri Dr. Hj. Harussani bin Hj. Zakaria, Mufti Negeri Perak. Diikuti dengan tetamu-tetamu kehormat yang lain. Setelah dipastikan anak bulan tidak kelihatan, YBhg Tan Sri menghubungi pihak Penyimpan Mohor Besar Raja-raja untuk memaklumkan hasil rukyah, dengan menggunakan telefon yang disediakan oleh Telekom Malaysia (TM). Program diteruskan dengan solat fardhu Maghrib berjemaah dan diakhiri dengan jamuan makan malam. Semoga segala usaha kebaikan ini dinilai oleh Allah sebagai ibadah dan mendapat ganjaran dari-Nya.

Sumber : Unit Pusat Sumber, Jabatan Mufti Negeri Perak.

Cetak Emel