• Utama
  • Artikel Khas
  • Penjelasan : Gerhana Bulan Penumbra Pada 23 Mac 2016m Dan Keharusan Solat Sunat Gerhana

Pada 23 Mac 2016M (Rabu), yang bersamaan dengan 15 Jamadil Akhir 1437H, Gerhana Bulan Penumbra akan berlaku. Umumnya gerhana bulan berlaku apabila bumi menghalang cahaya matahari dari jatuh ke atas bulan. Ia berlaku pada fasa bulan penuh (al-Istiqbal). Dalam kajian ahli falak, gerhana merupakan salah satu fenomena penghijaban (occultation). Ketika gerhana bulan, kesan gelap yang wujud pada permukaan bulan adalah kesan dari bayang bumi yang jatuh ke atas bulan. Namun bayang bumi wujud dalam dua bentuk. Pertama ialah bayang umbra (Dzil) dan kedua penumbra (Syibhu Dzil). Umbra berasal kata latin yang bermaksud bayang. Ia merujuk kepada bahagian paling dalam dan paling gelap dari bahagian bayang. Dalam konteks gerhana bulan, bayang umbra akan menyebabkan pencerap akan melihat kesan gelap yang lebih ketara. Ketika Bulan memasuki bayang umbra, cahaya bulan akan merosot hingga bulan akan bertukar sama ada menjadi hitam, merah atau oren.

Penumbra pula berasal dari gabungan dua perkataan latin iaitu paene yang bermaksud hampir dan umbra yang bermaksud bayang. Ia merujuk kepada bayang luar bayang bumi, di mana bayang penumbra yang wujud adalah lebih cerah berbanding bayang umbra. Dalam erti kata lain ia adalah bahagian yang berlawanan dengan bahagian umbra. Ketika ini pula, umumnya cahaya bulan akan turut merosot, namun ia kurang jelas berbanding bayang umbra. Malah peratusan kurang dari 60%, mata kasar manusia hampir mustahil untuk melihat perubahan kecerahan bulan yang memasuki bayang penumbra.

Gambar menunjukkan Geometri Gerhana Bulan dan Kedudukan Bulan dalam Bayang Umbra dan Penumbra.
(Sumber : www.universetoday.com)

Ketika Gerhana Bulan Penumbra  berlaku pada 23 Mac ini, kedudukan bulatan piring bulan hanya memasuki bayang penumbra bumi tanpa menyentuh bayang umbra bumi. Gerhana bulan penumbra mempunyai dua fasa dengan merujuk kepada sentuhan bulan terhadap bayang bumi, iaitu : 

  1. Sentuhan Pertama iaitu sentuhan pertama piring bulan dengan bayang penumbra bumi di mana gerhana penumbra diistilahkan baru berlaku. Ia diberikan simbol P1.
  2. Sentuhan Keenam iaitu ketika seluruh piring bulatan bulan telah berada di luar bayang penumbra bumi di mana berakhirnya fasa gerhana. Ia diberikan simbol P4.
  • 1
  • 2

Cetak Emel