Pencapaian Piagam Pelanggan Jabatan Mufti Negeri Perak Bagi Tahun 2023
(Julai 2023)

Kami berikrar dengan izin Allah untuk:

Bil. Piagam Pelanggan
Pengukuran Pencapaian Peratusan / Pencapaian
1. Memaklumkan keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa kepada Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak dalam tempoh 10 hari bekerja. Selepas Mesyuarat Jawatan Kuasa Fatwa (4 kali setahun).

Tiada Maklumat

2. Memastikan semua kertas kerja permohonan/isu yang diterima, dibincangkan dalam Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa pada suku tahun yang berkenaan. Semasa Mesyuarat Jawatan Kuasa Fatwa diadakan.

(Tiada Maklumat Jumlah kertas kerja/permohonan).

3. Urus Setia Pentauliahan Guru-Guru Agama Islam Negeri Perak sekali setahun Melaksanakan peperiksaan tauliah terhadap calon-calon yang memohon sekali setiap tahun.

Tiada Maklumat Peperiksaan.

4. Memproses permohonan mahkamah bagi melaksanakan runding cara Istitabah dalam tempoh 14 hari bekerja dari tarikh penerimaan surat. Jumlah permohonan melaksanakan sesi runding cara Istitabah (kembali kepada Islam).

Tiada Maklumat permohonan diterima dan tiada sesi Istitabah

5. Menyelesaikan pengukuran arah kiblat yang lengkap permohonannya dalam tempoh 12 hari bekerja. Pengukuran arah kiblat adalah berdasarkan permohonan. Pengukuran arah kiblat bagi setiap permohonan akan diselesaikan dalam tempoh maksimum 12 hari dari tarikh permohonan telah diminit ke Bahagian Falak.

100% dengan 5 pengukuran:

(1) Surau Al-Qarar Residensi Bandar Baru Setia Awan -12.7.2023
(2) Surau Al-Islahiyyah Taman Samudera Barat - 12.7.2023
(3) Surau Al-Hidayah KOA Kabek, RPS Banun - 13.7.2023
(4) Surau Al-Hidayah Kampung Chadak Ulu Kinta - 17.7.2023
(5) Masjid Ar-Rahmaniah Sungai Lanchang, Selekoh - 19.7.2023

6. Menyediakan takwim solat yang lengkap untuk rujukan masyarakat 2 bulan sebelum masuk tahun masehi berikutnya.

Proses penyediaan takwim solat terbahagi kepada:-

Pra-bengkel:
1) Penyediaan template

Bengkel:
1) Pemindahan data
2) Penukaran format
3) Semakan pertama
4) Semakan terakhir

Pasca-bengkel:
1) Hebahan

83.33% : Bengkel waktu solat telah diadakan pada 10-12 Mei 2023 (Pemindahan data, penukaran format, semakan pertama dan semakan terakhir).

7. Melaksanakan cerapan Hilal pada setiap akhir bulan Hijri. 12 kali cerapan Hilal bulan Hijri.

58.33% : 19 Julai 2023 ( Rabu ) – Cerapan Rukyah Hilal Rasmi Muharram 1445H

8. Menguruskan penerbitan 10 artikel ilmiah setahun. Mengeluarkan artikel - artikel ilmiah berkaitan fatwa, falak dan isu - isu semasa. 1 - Hukum ‘Cukai Mudarat’ Yang Dikenakan Oleh Pihak Berkuasa Tempatan
9. Memuat naik video rakaman program dalam media rasmi jabatan dalam tempoh 14 hari bekerja. Berdasarkan permintaan / program / isu yang diminta oleh pihak jabatan. Tiada maklumat
10. Mengemaskini maklumat laman web jabatan dan media sosial rasmi dalam tempoh 3 hari berkerja selepas program. Berdasarkan permintaan / program seperti yang dinyatakan di taqwim jabatan dan isu - isu semasa. Jumlah permohonan maklumat web = 4
Jumlah post Facebook = 72

Cetak Emel