Pendahuluan

Pemakaian inai bagi segelintir masyarakat di Malaysia sudah menjadi adat kebiasaan terutamanya bagi kaum wanita. Tambahan pula, kini terdapat pelbagai jenis produk yang ditawarkan dipasaran untuk mengilat kuku dan pewarna rambut. Hal ini sekaligus menarik minat wanita untuk mencubanya. Persoalannya di sini ialah walaupun sebahagian jenama ini mempunyai logo halal, adakah ia benar-benar halal untuk digunakan dalam urusan bersuci seperti berwuduk dan mandi hadas besar yang memerlukan air untuk sampai ke semua bahagian kuku dan rambut.

Jika dilihat pada bahan yang digunakan dan fungsi asalnya adalah untuk mewarna kuku atau rambut maka ia tentu akan menghasilkan sesuatu yang bersifat kalis air tetapi bukanlah meresap ke dalam kulit kepala sepertimana meresapnya inai pada jari dan kuku yang mana ianya tidak menghalang air sampai kepada bahagian yang wajib dibasuh sekalipun ianya halal dan suci digunakan. Hal ini menjadi suatu perkara yang membimbangkan terutamanya bagi orang Islam yang menggunakan produk ini ketika ingin melaksanakan ibadah. Ibadahnya menjadi tidak sah oleh kerana hadasnya tidak terangkat. Oleh yang demikian, Islam telah meletakkan satu garis panduan bagi orang Islam tidak kira sama ada lelaki mahupun perempuan dalam pemakaian inai dan mewarnakan rambut.

Definisi Inai
Inai atau nama saintifiknya Lawsonia Inermis berasal dari perkataan Arab iaitu ‘Henna’’ yang bermaksud ubat. Menurut Kamus Dewan Bahasa Edisi Baru inai ialah sejenis tumbuhan (pokok kecil yang daunnya digunakan sebagai bahan pemerah kuku dan jari). Di dalam kaedah Fiqh ada dinyatakan:

الأَصْلُ فِي الأًشيَاءِ الإبَاحَةُ حَتى يَدُل الدَلِيل عَلَى التَّحْرِيم

Bermaksud: “Asal bagi sesuatu itu adalah harus selagi mana tiada dalil yang mengharamkan”. Oleh yang demikian, hukum asal pemakaian inai ini adalah harus. Akan tetapi, isu ukiran inai ditangan sering kali dibahaskan sama ada ia diharuskan atau diharamkan oleh Islam. Berikut adalah garis panduan berhias menurut Islam termasuklah ukiran inai di tangan:

Panduan berhias menurut Islam dari segi mewarnakan rambut dan berinai bagi lelaki dan perempuan adalah seperti berikut:

Mewarnakan rambut
Mewarnakan rambut dengan inai tidak salah dan dibenarkan dalam Islam sebagaimana fatwa Dr Yusuf al-Qardhawi: “Sebahagian dari perkara yang tergolong di dalam masalah perhiasan ialah mewarnakan rambut dan janggut yang telah beruban. Telah datang satu riwayat yang menjelaskan bahawa orang-orang Yahudi dan Nasrani enggan mewarnakan rambut dan mengubahnya, dengan beranggapan berhias dan memperelokkan diri itu dapat menghindarkan erti peribadatan dalam agama. Sebagaimana yang dilakukan oleh para rahib dan ahli zuhud yang bersikap berlebih-lebihan”. Namun Rasulullah S.A.W melarang mengikut jejak langkah sesuatu kaum, agar keperibadian umat Islam berbeza dari segi zahir dan batin. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a, Rasulullah S.A.W bersabda:

قَالَ إِنَّ الْيَهُودَ وَالنَّصَارَى لَا يَصْبُغُونَ فَخَالِفُوهُمْ
Maksudnya: “Sesungguhnya orang-orang Yahudi tidak mahu mencelup rambut (uban), kerana itu tunjukkanlah perbezaan anda dengan mereka”. (HR Bukhari dan Muslim)
Perintah yang terkandung di dalam hadis di atas membawa maksud sunat, sebagaimana yang biasa dikerjakan oleh para sahabat. Misalnya, Abu Bakar dan Umar, sedang yang lain tidak melakukannya.

Warna rambut yang dibenarkan bagi orang tua
Sabda Rasulullah SAW kepada Abu Quhafah yang beruban rambutnya:

قال رسول الله اذهَبُوا بِهِ إلى بَعْضِ نِسَائِهِ فَلْتَغَيِّرُه بشيء وَجَنِّبُوهُ السَّوادَ
Maksudnya: “Ubahlah oleh kamu ini dengan sesuatu dan jauhilah warna hitam” . (HR Muslim, Nasa’ie dan Abu Daud)
Hadis di atas jelas menunjukkan bahawa mencelup uban dengan menggunakan warna hitam adalah haram kecuali ketika berjihad. Pengharamannya sabit dengan hadis riwayat Jabir r.a di atas. Pengharaman ini tidak ada beza di antara lelaki mahupun perempuan di dalam mazhab Syafie. Bagi Ishak Bin Rahawaih, beliau memberi kelonggaran kepada kaum wanita mencelup uban dengan warna hitam, jika bertujuan berhias untuk suami. Nabi Muhammad S.A.W bersabda:

أُتِيَ بأبي قُحافةَ ، أَوْ جَاءَ ، عامَ الفتحِ أو يومَ الفتحِ ، ورأسُه ولِحيتُه مثلُ الثَّغَامِ أو الثَّغَامةِ . فَأَمَرَ،
أَوْ فَأُمِرَ بِهِ ( إِلَى نِسَائِهِ) ، قال ( غيِّروا هذَا بِشَيءٍ)
Maksudnya: “Dari Jabir, beliau berkata: Abu Quhafah didatangkan atau dia datang pada tahun kemenangan atau hari kemenangan. Rambut kepala dan janggutnya bagaikan tsagham (tumbuhan yang bunga dan buahnya berwarna putih). Lalu Rasulullah SAW menyuruh pada isterinya: “Ubahlah ini (rambut dan janggut) dengan sesuatu”.

Cetak Emel