Pencapaian Piagam Pelanggan Jabatan Mufti Negeri Perak Bagi Tahun 2022
(Januari 2022)

Kami berikrar dengan izin Allah untuk:

Bil. Piagam Pelanggan
Pengukuran Pencapaian Peratusan / Pencapaian
1. Memaklumkan keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa kepada Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak dalam tempoh 10 hari bekerja. Selepas Mesyuarat Jawatan Kuasa Fatwa (4 kali setahun).

Mesyuarat Suku Pertama diadakan pada 4-6 Januari 2022. Dua deraf fatwa telah dihantar kepada MAIPk pada 19 Januari 2022 melalui surat.

2. Memastikan semua kertas kerja permohonan/isu yang diterima, dibincangkan dalam Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa pada suku tahun yang berkenaan. Semasa Mesyuarat Jawatan Kuasa Fatwa diadakan.

(Jumlah kertas kerja/permohonan diterima).

3. Urus Setia Pentauliahan Guru-Guru Agama Islam Negeri Perak sekali setahun Melaksanakan peperiksaan tauliah terhadap calon-calon yang memohon sekali setiap tahun.

Tiada peperiksaan.

4. Memproses permohonan mahkamah bagi melaksanakan runding cara Istitabah dalam tempoh 14 hari bekerja dari tarikh penerimaan surat. Jumlah permohonan melaksanakan sesi runding cara Istitabah (kembali kepada Islam).

1 permohonan telah diterima dan 1 kali sesi Istitabah.

5. Menyelesaikan pengukuran arah kiblat yang lengkap permohonannya dalam tempoh 12 hari bekerja. Pengukuran arah kiblat adalah berdasarkan permohonan. Pengukuran arah kiblat bagi setiap permohonan akan diselesaikan dalam tempoh maksimum 12 hari dari tarikh permohonan telah diminit ke Bahagian Falak.

5 Pengukuran:

1) 6 Januari di Tanah Perkuburan Islam Felda Gunung Besout
2) 11 Januari di Surau Taman Awam Kemunting
3) 19 Januari di Surau Maahad Tahfiz Centre, Pulau Kemiri
4) 21 Januari di Surau Pejabat Risda Negeri Perak
5) 24 Januari di Surau TNB Jalan Lahat

6. Menyediakan takwim solat yang lengkap untuk rujukan masyarakat 2 bulan sebelum masuk tahun masehi berikutnya.

Proses penyediaan takwim solat terbahagi kepada:-

Pra-bengkel:
1) Penyediaan template

Bengkel:
1) Pemindahan data
2) Penukaran format
3) Semakan pertama
4) Semakan terkahir

Pasca-bengkel:
1) Hebahan

0% - Penyediaan template waktu solat 2023 akan diadakan pada Februari.

7. Melaksanakan cerapan Hilal pada setiap akhir bulan Hijri. 12 kali cerapan Hilal bulan Hijri.

3 Januari - Cerapan Hilal Jamadil Akhir 1443H

8. Menguruskan penerbitan 20 artikel ilmiah setahun. Mengeluarkan artikel - artikel ilmiah berkaitan fatwa, falak dan isu - isu semasa. Satu (1) artikel : Penjelasan Isu Unboxing Pengantin.
9. Memuat naik video rakaman program dalam media rasmi jabatan dalam tempoh 14 hari bekerja. Berdasarkan permintaan / program / isu yang diminta oleh pihak jabatan. Satu (1) kali Mesyuarat AJK Fatwa.
4 kali Kuliah Falak secara atas talian.
10. Mengemaskini maklumat laman web jabatan dan media sosial rasmi dalam tempoh 3 hari berkerja selepas program. Berdasarkan permintaan / program seperti yang dinyatakan di taqwim jabatan dan isu - isu semasa. Jumlah permohonan maklumat web = 3 permohonan.
Jumlah post Facebook = 47

Cetak Emel